Harm Boelens: “Ik ben vastbesloten om mijn steentje bij te dragen aan een leefbare wereld. Investeren in een toekomstbestendige woning is daar een belangrijk onderdeel van.“

gepubliceerd
13 juni 2025, 10:35

Harm en Doetie Boelens wonen meer dan veertig jaar met veel plezier in Leusden. In 2000 kwam de woning aan de Geulwijk op hun pad. Ze waren direct gecharmeerd van de woning vanwege de groene omgeving, de ruimte en de splitlevel indeling. Na hun verhuizing hebben ze het huis volledig naar hun eigen smaak ingericht en in de loop der jaren stap voor stap verduurzaamd. Voor de rubriek ‘gluurhuizen’ krijgen we een inkijkje in hun motivatie, aanpak en de resultaten.

"Wat ons vooral aanspreekt in deze wijk, is de rustige, groene omgeving en de fijne sfeer tussen de bewoners. We voelen ons hier echt thuis," vertelt Harm.

 

De eerste stappen naar energiezuinig wonen

Hoewel de woning veel te bieden had, kwam het energieverbruik in de beginjaren als een flinke tegenvaller. "Het was een splitlevelwoning, wat betekende dat er veel ruimte verwarmd moest worden: van het souterrain tot de hal, de kamer, keuken en trapopgang. Dit resulteerde in een behoorlijk hoog energieverbruik," legt Harm uit.

Na de eerste winters in hun nieuwe huis besloten ze de handen uit de mouwen te steken en serieus werk te maken van verduurzaming. Harm ging zich verder verdiepen in de mogelijkheden om hun woning energiezuinig te maken. Dit resulteerde in de eerste grote stap: het plaatsen van zonnepanelen en een zonneboiler.

 

Stap 1: Zonnepanelen en zonneboiler

In 2010/2011 besloten Harm en Doetie om 14 zonnepanelen te installeren en een zonneboiler aan te schaffen. “Met een zonneboiler is het mogelijk om zowel je tapwater als je woning te verwarmen. Hiervoor heb je wel een speciale zonneboilercombi nodig. Ook is een aansluiting op een andere warmtebron zoals een cv-ketel of warmtepomp noodzakelijk om je huis te verwarmen. In de zomermaanden, wanneer de zon volop schijnt, verbruikten we bijna geen gas meer.” Vertelt Harm.

Zonneboiler

 

Stap 2: Verbouwing en isolatie

In 2013 volgde een grote verbouwing, en voerden ze nieuwe energiebesparende maatregelen door . "We hebben vloerverwarming aangelegd in de woonkamer en het souterrain, en ook onze vloer geïsoleerd vanuit de kruipruimte. Dit zorgt voor een aangenamere temperatuur in huis en is veel energiezuiniger," legt Harm uit. Daarnaast werden de ramen in de pui vervangen door HR++ glas met coating.

Het resultaat? Een comfortabeler huis, lagere stookkosten en een efficiënter gebruik van energie. "Vloerverwarming is ideaal, omdat de vloer als buffer werkt: eenmaal op temperatuur blijft de vloer warm waardoor je veel minder energie verbruikt.”

Plaatsing nieuwe achterpui met HR++ glas met coating

 

Stap 3: Spouwmuurisolatie

Bij de laatste stap kwam Harm erachter dat de woning niet lekker warm werd  met de cv-ketel op een lagere temperatuur. "De isolatie was niet optimaal, dus besloten we de spouwmuur te laten bij isoleren. Ook hier hebben we gekozen voor een vezelisolatie, op advies van onze aannemer. Daarnaast brachten we HR++ glas aan in de rest van de woning."

Deze investering heeft niet alleen de energie-efficiëntie verder verbeterd, maar ook de energiekosten met maar liefst 40% verlaagd.

 

Stap 4: de warmtepomp

De woning was nu zo goed geïsoleerd, dat Harm en Doetie over konden gaan naar een (hybride) warmtepomp. “Ik heb niet gekozen voor een all-electra omdat we nog een gashaard hebben en twee radiatoren, waarvan één een lage temperatuur radiator is. “Het gasverbruik is met het totaalpakket van maatregelen flink gekelderd: “Aan het begin verbruikte we 3500 m3 gas, nu is dat ongeveer 240 m3 per jaar.” .

 

Warmtepomp op het plattedak van het huis van Harm en Doetie

 

Harm's belangrijkste tip: Laat je goed informeren

Na deze verbouwingen heeft Harm veel geleerd over energiezuinig wonen. Met zijn technische achtergrond en praktijkervaringen helpt hij al 6 jaar als energiegids buurtbewoners vrijwillig op de juiste weg. Zijn belangrijkste tip: "Als je begint met energiebesparing, zorg dan dat je goed geïnformeerd bent. Vraag advies bij je buurtteam of bij de energiegidsen van IkWilWatt. Elke eerste zaterdag van de maand is er inloopspreekuur in de bibliotheek van de Hamershof."

Daarnaast raadt hij aan om samen met je buren energiebesparende maatregelen te treffen. "In onze buurt (Akkerhoeve en Noordwijck) doen elf mensen mee met gezamenlijk inkopen, bijvoorbeeld voor dakpannen of dakisolatie. Daardoor hoef je niet alles zelf uit te zoeken, en het versterkt ook de band in de wijk."

Harm benadrukt dat het belangrijk is om een goede aannemer te vinden en offertes aan te vragen. "Beoordeel de offertes samen met een energiegids om er zeker van te zijn dat je de juiste keuzes maakt."

 

Met energiezuinig wonen een steentje bijdragen

Harm en Doetie zijn trots op wat ze hebben bereikt. Hun woning is niet alleen veel energiezuiniger geworden, maar ze kunnen nu ook anderen helpen om hetzelfde te doen. "Het geeft veel voldoening om te zien hoe ons verbruik is teruggelopen en als vrijwilliger andere mensen te kunnen adviseren hoe ze dit ook kunnen doen."

Voor Harm en Doetie is het niet alleen een kwestie van besparen, maar ook van bijdragen aan een betere wereld. "Ik was altijd al bezig met natuur en milieu en heb de oprichting van de club van Rome meegemaakt. Helaas is de achteruitgang van natuur en milieu nog altijd niet gestopt. Ik ben vastbesloten om mijn steentje te blijven bijdragen voor de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen. Duurzaam wonen is daar een belangrijk onderdeel van.“