Lucien Beer van Dingstee: “Sinds de verbouwing hebben we een ruimere woning én een lagere energierekening"

Het is 2017 als Lucien met zijn jonge gezin in Leusden komt wonen. In de wijk Akkerhoeve vinden Lucien en zijn vrouw aan de Marterhoeve dé ideale woning: comfortabel, betaalbaar én in een geschikte omgeving voor hun opgroeiende kinderen. De basis van de woning was goed: de woning had namelijk net een nieuwe badkamer, keuken, dubbelglas en kunstof kozijnen. Vier jaar later startte de plannen voor een verbouwing. Met een extra slaapkamer en uitbreiding van de woonkamer werd er niet alleen ingezet op meer leefruimte, maar ook op een energiezuiniger huis.
‘Als kinderen ouder worden heb je meer ruimte nodig, dus besloten we na vier jaar het huis te vergroten. We wilde heel graag de woonkamer uitbouwen en de twee oudste kinderen een eigen slaapkamer geven. Ook vond ik het belangrijk om het huis meteen geschikt te maken voor de toekomstige lage temperatuur verwarming.
De juiste aannemer
De eerste stap was het vinden van een goede aannemer, wat een grote zoektocht bleek. Doordat ik zelf in de bouwbrache werk, heb ik een goede kijk op prijs / kwaliteit. Er zijn uiteindelijk drie aannememers langs geweest. Op basis van de gesprekken kreeg ik een goed beeld van de verschillende aannemers en hun kwaliteiten en op deze manier heb ik de juiste aannemer kunnen kiezen. Samen concretiseerden we onze plannen voor de verbouwing die in 2021 plaatsvond.
Een kleine meerprijs voor veel hogere isolatiewaarde
De hoogste prioriteit had de aanbouw. Naast meer leefruimte wilden we met de aanbouw het binnenklimaat verbeteren én de woning geschikt maken voor lage temperatuur verwarming. Ik stelde daarom hoge eisen aan de isolatiewaarde van de muur en de vloer. Voor de vloer is PIF vloerisolatie toegepast met een Rd waarde van 4,5 (de standaard is 3,5 Rd). Dit heeft een relatief kleine meerprijs voor een veel hogere isolatiewaarde. Het alternatief - hetaanbrengen van een PUR laag tegen de onderzijde van de vloer - heeft als nadeel dat er tijdens de uitvoering bepaalde gassen vrijkomen. We zouden als gevolg hiervan een paar dagen uit huis moeten. Dit heeft ons doen besluiten de isolatie uit te voeren in PIF.
Betonnen latei werkt als koudebrug
Belangrijk onderdeel in het aanbouw project was het wegzagen van de grote betonnen latei boven de achterpui. We ontdekten dat de latei een belangrijke oorzaak was van kou en vocht in huis, omdat deze in direct contact stond met de buitenlucht en daardoor fungeerde als een koudebrug . We hebben de betonnen latei latenvervangen door een stalen balk.
Tip: Mocht je verbouwingsplannen hebben voor de benedenverdieping, neem het verwijderen van de latei dan ook zeker mee! Vraag een goede aannemer om dit voor je te doen. Het is een behoorlijke klus die je niet even op een zaterdag doet.
Goed geisoleerde dakkapellen verbeterde 50% van het dakoppervlak
Over de zolder hebben we van te voren ook goed nagedacht. De huizen in deze buurt hebben dakplaten die nauwelijks bijdragen aan de isolatiewaarde van het dak. De pannen liggen er al 50 jaar, met als gevolg dat de loodaansluitingen zijn verouderd en gaan scheuren en lekken. We wilden de zolderruimte goed benutten door er twee slaapkamers te maken voor de kinderen. We hebben ervoor gekozen om het gehele dakvlak voor ca. 50% te vervangen door hoogwaardig geïsoleerde dakkapellen. Hierdoorhebben we niet alleen meer ruimte gekregen, maar ook een veel beter isoleert dak. Daar had ik het geld graag voor over.
Kosten- baten afweging
De rest van het dak is nu nog origineel. Ik heb de kosten en baten onder elkaar gezet om het allemaal passend te krijgen, maar ik twijfel nog steeds of ik deze investering ooit zal terugverdienen. Als ik het dak van buitenaf zou willen verbeteren, dan wordt het totale dakpakket hoger. En dat heeft vervolgens ook effect op alle aansluitingen en PV panelen die ik erop heb liggen. De enige optie is dan om van binnenuit te isoleren, maar dan moet je weer oppassen dat het dakbeschot geen last krijgt van rot door condens. Een extra luchtlaag in het isolatiepakket en dakbeschot zou een oplossing kunnen zijn, maar dat is erg arbeidsintensief om aan te brengen.
Schoorsteen
Tot slot heb ik de schoorsteen van binnenuit geisoleerd. Het is een gemetselde schoosteen die nog in gebruik is. Bij koude temperaturen buiten, merkten we dat het binnen ook koud werd. Eigenlijk verdwijnt de opgewarmde lucht via het koude metselwerk naar buiten. Door deze relatief simpele ingreep houden we de warmte op zolder, nu veel beter vast.
Prettig en gezond wonen
Door de verbouwing hebben we meer woonoppervlak gekregen en 55m3 minder gasverbruik per jaar. Ook merken we dat we veel minder vocht in huis hebben, en dat levert ook nog eens winst op voor de gezondheid.
Vervolg: HR++ glas met ventilatiestroken en bodemisolatie
De stip op de horizon is de warmtepomp en de installatie van een boiler die energie opslaat in warmte. Maar voordat we die kunnen realiseren, zijn er eerst nog een paar andere stappen nodig. We hebben nu bijvoorbeeld HR glas zonder ventilatiestroken. Deze willen we vervangen door HR++ glas mét ventilatiestroken. Omdat we kunststof kozijnen hebben zal het niet nodig zijn om deze te vervangen. Ook willen we het vocht vanuit de kruipruimte aanpakken, een bekend probleem voor veel huizen de buurt. Ondanks de vloerisloatie kan het toch in je woning komen, via de meterkast bijvoorbeeld. Daarom overwegen we volledige bodemafsluiting in de kruipruimte.
Mijn belangrijkste tips zijn tot slot:
- Als je verbouwingsplannen hebt, neem dan vanaf het begin in je gedachten mee hoe je jouw woning gelijk kunt voorbereiden op de toekomst van lage temperatuur verwarming. Probeer je aannemer uit te dagen om met een klein beetje meergeld het hoogste isolatie-rendement te halen.
- Vergeet je meterkast niet mee te nemen in de verbouwingsplannen. In onze wijk staan woningen met 1 fase aansluitingen. Denk goed na wat er in de toekomst gaat gebeuren. Wil je bijvoorbeeld zonnepanelen, elektrisch koken en/of misschien een laadpaal? Dan moet de meterkast worden omgebouwd naar een 3 fasen aansluiting.
Wil je ook aan de slag met je dak?
Het buurtteam Akkerhoeve - Noordwijck is een samenwerkingsactie gestart rond de renovatie en isolatie van het dak. Wil je meer weten? Kijk dan op de projectpagina 'aan de slag met je dak'.